Citronrutor med lemoncurd
Gör så här
-
1
Ställ ugnen på 180 grader. Sikta mandelmjöl i en bunke och blanda väl med de övriga ingredienserna. Klä en form, cirka 25 x 18 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills kakan är fast. Den ska inte få en fin färg.
-
2
Låt svalna i cirka 15 minuter.
-
3
Tvätta citronen väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa ihop citronjuice och citronskal tillsammans med de resterande ingredienserna med en elvisp till en jämn smet. Häll fyllningen över botten. Grädda i nedre delen av ugnen vid 180 °C i cirka 40 minuter. Låt svalna och placera i kylen i minst 1 timme.
-
4
Skala 2-3 citroner och pressa ut saften. Lägg saften tillsammans med skal, sötning och smör i en kastrull. Koka upp och låt det sjuda i några minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa lätt ihop ägg och äggulor i en bunke, och rör sedan ner dem i kastrullen. Låt blandningen koka på svag värme under ständig omrörning tills curden har tjocknat. Låt sedan curden svalna.
-
5
Bred lemon curden på kakan och ställ den i kylen 1-2 timmar före servering. Skär upp den i bitar av valfri storlek.
Botten
Fyllning
Lemoncurd