Lyckas med lax i ugn
Lyckas med lax i ugn
Publicerad 2022-07-21
Uppdaterad 2023-05-10
3
Är du dålig på att tillaga lax, och blir den torr och tråkig? Allt handlar om tid och temperatur lär dig allt du behöver veta i receptet nedan
Tips & Tricks
- Alla ugnar fungerar olika bästa resultaten från du alltid med en termometer
- Receptet är skrivet i under över värme 125°C över under värme blir i varmluft 100-110°C
- Lax kan serveras i olika temperaturer jag rekommendera dig att testa dig fram till dina egna preferens på grad själv gillar jag när laxen "typ smälter i munnen" från ca 46 grader och uppemot 48 grader.
- Smaksätt laxen efter ditt tycke exempelvis tacokrydda, gör en marinad eller Glaze (finns recept här om du använder sökfältet
Gör så här
-
1
Tina laxen, hoppa över detta steg om du använder färsk.
-
2
Dela upp laxen i portionsbitar, räkna med 200-250 gram per person.
-
3
Värm ugnen till 125 grader, över- och undervärme.
-
4
Lägg laxen i en ugnsform och pensla med valfri glaze (testa mitt recept på sesamglaze).
-
5
Placera in i ugnen på nedersta nivån och grädda till önskad temperatur. Jag använder en termometer mot slutet av den utsatta tiden. Lax som smälter i munnen: cirka 46-48 grader, 17-19 minuter.
-
Servera och njut – hoppas du blir nöjd med resultatet av laxen.