Brynt smör på rätt sätt
Brynt smör på rätt sätt
Publicerad 2022-11-27
Uppdaterad 2023-01-22
Brynt smör enligt mig är livet och passar till allt det många gör fel är att dem bryner smöret till bara 125 grader vilket gör att du förlorar och får inte den kraftiga goda nötiga smaken som kommer vid högre temperaturer. Det är även viktigt att du vispar smöret konstant för att inte brända vid mjölkproteinet.
Tips & Tricks
- När du vispar hindras mjölksocker och proteiner från att brännas. Om du använder en termometer så är smöret perfekt brynt vid 145 grader
- Använd alltid en termometer, för att alltid uppnå rätt temperatur
-Bryn en generös mängd smör i en kastrull. Tar du För lite smör i botten riskerar du att smöret snabbt kan bli bränt.
- Gör mycket åt gången för det färdiga brynta smöret har en lång hållbarhet i kylen!
- Om du vill kan du smaksätta smöret med färska örter, soja, citrus eller nötter
- Använd alltid en termometer, för att alltid uppnå rätt temperatur
-Bryn en generös mängd smör i en kastrull. Tar du För lite smör i botten riskerar du att smöret snabbt kan bli bränt.
- Gör mycket åt gången för det färdiga brynta smöret har en lång hållbarhet i kylen!
- Om du vill kan du smaksätta smöret med färska örter, soja, citrus eller nötter
Gör så här
-
1
Lägg en stor klick smör i en kastrull och låt smöret Smälta på ganska hög värme (smöret ska inte puttra).
-
2
Höj värmen till medvärme och Vispa hela tiden efter ett tag blir det mer och mer gyllenbrunt och börjar lukta allt mer nötigt Använd en termometer och vispa tills det når rätt temperatur (= 145 grader) det ser du i och med att smöret blir alldeles skummigt och tystnar.
-
3
Ställ smöret åt sidan så att den inte fortsätter att tillagas. Häll i en kall kastrull eller använd direkt. Använd hela smöret och blanda runt framförallt i botten för där sitter smaken!