#gemförelsemellanvanligvs varmluftsugn #ungsfuktionertabell
Temperaturer vanlig vs varmluftsugn
Har du någonsin undrat över hur 200 grader i en traditionell ugn motsvarar i en varmluftsugn? Eller kanske hur mycket man bör justera temperaturen när man lagar mat i en varmluftsugn? Här nedan får du svaret! Hur bra?
Är varmluft enns bra att använda sig av vid baknig?
Ja, varmluft är bra att använda vid bakning eftersom det ger en jämnare och snabbare värmefördelning i ugnen. Det gör att flera plåtar kan bakas samtidigt och att bakverk gräddas jämnt och effektivt. Dock kan det vara bra att justera temperaturen något lägre än receptet anger för vanlig ugnsvärme, eftersom varmluftsugnar kan bli varmare.
Men detta gäller främst kring lägre tempraturer, du bör inte anväda Varmluftugn som överstrider 225 grader; det kan leda till att kanterna spricker, kakorna bränns vid osv.
Vad är då Så slutsasten? Jo att bakning gör sig både bra i över under värme och varmluft, det beror på vad du ska baka!
Bakverk som ska bli höga och fluffiga = varmluft
Kladdkakor och bullar = Vanlig ugn (över under värme
Så hur räknar man om temperaturen för varmluft?
-
Vid temperaturer under 50 grader finns ingen märkbar skillnad mellan varmluftsugn och traditionell ugn. När temperaturen ökar, ökar även skillnaderna emellan de olika ungsfunktionerna . Se följande tabell för mer information.
Över- och undervärme | Varmluftsugn |
50°C | 50°C |
75°C | 100°C |
100°C | 90°C |
125°C | 100-110°C |
150°C | 130-135°C |
175°C | 160°C |
200°C | 180°C |
225°C | 200°C |
250°C | 225°C |
275°C | 250°C |
300°C | 275°C |