#gemförelsemellanvanligvs varmluftsugn #ungsfuktionertabell

Temperaturer vanlig vs varmluftsugn

Andreas Domeij

Temperaturer vanlig vs varmluftsugn

Har dugonsin undrat över hur 200 grader i en traditionell ugn motsvarar i en varmluftsugn? Eller kanske hur mycket man bör justera temperaturen när man lagar mat i en varmluftsugn? Här nedan  får du svaret! Hur bra?

 

Är varmluft enns bra att använda sig av vid baknig?

Ja, varmluft är bra att använda vid bakning eftersom det ger enmnare och snabbarermefördelning i ugnen. Det gör att flera plåtar kan bakas samtidigt och att bakverk gräddasmnt och effektivt. Dock kan det vara bra att justera temperaturengotgre än receptet anger för vanlig ugnsvärme, eftersom varmluftsugnar kan bli varmare.

 

Men detta gäller främst kring lägre tempraturer, du bör inte anväda Varmluftugn som överstrider 225 grader; det kan leda till att kanterna spricker, kakorna bränns vid osv.

Vad är då Så slutsasten? Jo att bakning gör sig både bra i över under värme och varmluft, det beror på vad du ska baka!

Bakverk som ska bli höga och fluffiga = varmluft 

Kladdkakor och bullar = Vanlig ugn (över under värme

 

Så hur räknar man om temperaturen för varmluft?

  • Vid temperaturer under 50 grader finns ingen märkbar skillnad mellan varmluftsugn och traditionell ugn. När temperaturen ökar, ökar även skillnaderna emellan de olika ungsfunktionerna . Seljande tabell för mer information.

 

Över- och undervärme Varmluftsugn
50°C 50°C  
75°C 100°C
100°C 90°C
125°C 100-110°C
150°C 130-135°C
175°C 160°C
200°C 180°C
225°C 200°C
250°C 225°C
275°C 250°C
300°C 275°C

 

Andreas Domeij

Ung Receptkreatör som sedan 2019 har jag skapat recept på lagatochklart på sidan av studier. 18 år gammal, bor i Båstad där jag pluggar Mat och dryck på Apelrydskolan.