Välkommen till årets Ramslöksfrossa som från och med 2023 ska bli en tradition hos Lagatochklart, detta år sker "Ramslöksfrossan" vecka 17. Där nya ramslöksrecept publiseras varje dag! allt från mer traditionella recept så som pesto, kryddsmör, majonnäser till rostade röror ,sallader och förrätter. Så ut och plocka eller köp hem ramslök och inspireras av massor av härliga recept under denna vecka.
Ramslöken är helt suverän att använda i din matlagning och blir gott att ha i det mesta. Smaken påminner om vitlök och gräslök, men det finns lite olika saker du behöver tänka på först så lär dig om dessa mistag nedan i detta bloginlägg. Besök hemsidan varje dag denna vecka för att inte missa ett nytt spännade recept! med ramslök såklart
Mina två tips inför användingen av ramslök:
Ramslöken behöver fett som smakbärare det kan exempelvis vara smör, olja, ost, grädde eller majonnäs för att smaken ska framhävas. Och jag tycker löken gör sig bäst i såser och röror.
Tillagningen behöver ske varsamt för Ramslöken är känslig för värme och kyla För att inte förlora för mycket smak bör du tillsätta ramslöken i slutet av tillagningen (10-20 min innan rätten är klar) eller precis vid servering.
Mina favorit sätt Just nu att anväda ramslöken på,
Perfekt att göra pesto på: Jag brukar använda ca 75% ramslök + 25% basilika för att peston inte ska få en för stark löksmak men du kan göra peston på ditt sätt.
Nötterna du har i peston kan variera efter ditt tycke eller pris, hasselnötter, pinjenötter eller valnötter blir alltid gott att ha i din pesto. Vill du göra den nöytfri tilsätter du iställer solroskränor.
Testa att göra Ramslöksolja - en smak explosion där du förlänger ramslöks säsongen året runt i din kyl eller frys. Perfekt att göra majonnäs på eller att ringa över grönsakerna.
Ramslöksmör är supergott och enkelt att göra, du bara mixa ihop alla ingridenser (recept kommer under veckan) och förvara smöret 1-2 veckor i kylen eller flera månader i frysen passar till kött,fisk,grönsaker,bröd,såser
Förvaring, Ramslöken förvaras med fördel som en bukett i ett glas med vatten med stjälkarna nedåt , beroende på kvaliten på ramslöken så håller den ca 1-2 veckor i kylen på detta sätt
Hur förlänger man säsongen av ramslök?
Gör ramslökspulver! Torka ramslöklsbladen i ugnen på lägsta tempraturen i minst 8 timmar
Hacka, Frys in gärna i vakumpåsar och ha ramslök året runt Använder du detta sätt kommer smaken förändras och inte blir lika stark
Rekomenderar detta sätt: Gör ramslöksolja kan hålla flera månader i kylen eller frys in i portionsformar och ta upp vid behov.
Gör ramslökspesto som du fryser in och kan ta upp vid behov eller Ramslöksmör som du enkelt förvarar i frysen (se mitt recept under veckan)