#tipsochtrixiköket #köket #tips

6 tips i köket för bättre matlagning

Andreas Domeij

6 tips i köket för bättre matlagning

Här är mina tips i köket för fått att lyckas med en bättre matlagning
 
1. - Alltid steka/fräsa tomatpurén i olja i stället för att ha ner den direkt i grytan (så karamelliseras sockret och du får fram den söta smaken)
 
Fördel: du slipper den bittra smaken genom denna metod. 
2. - Brynt smör är inte brynt vid 125 grader! Det Riktiga brynta smöret ska vara 145–150 grader. Använd alltid det hela brynta smöret smaken sitter i "botten" och Brynt smör passar till allt!
 
Använd termometer för att komma upp till rätt temperatur och vispa konstant så att smöret inte bränns vid.
 3 - Kör fisken Alltid på låg temperatur För hög temperatur Leder ofta till torr fisk genom att köra fisken på en låg temp ca 100–125 grader så är risken att misslyckas låg, samt du får en mjällare och godare smak. 
 
Att rimma fisken är en favorit Till 1 kg fiskfilé behövs 1 liter vatten och 1/2 dl salt (brukar använda örtsalt)4 -  Salt lyfter och höjer smakerna i maten vi äter eller som du lagar hemma Använd salt på fler sätt och oftare! - Choklad och salt = ny nivå av smaker eftersom att Salt balanserar sötman
Salt har även en fantastisk förmåga att dämpa bittra toner och förhöja sötma. Men även har Salt en neurologisk förmåga som “väcker” liv i de andra smakreceptorerna
 
 
5. Att Uppnå mayard effekten vid stekning ,rostning och grillning : När man vänder en bit kött så vill man ha en karamelliserad yta vilket kallas maillardeffekten det är när protein + kolhydrater som ger upphov till smak- och doftmolekyler, Samt bruna, ”rostade” färger.

Text Tagit ifrån professionalsecrets.se
"Maillardeffekten uppstår endast när maten utsätts för torr värme och därför måste ytan vara hetare än kokpunkten. Hettan måste dessutom vara så hög att vattnet som släpps ur proteinet (köttet) måste dunsta fortare än kvickt. Om det inte gör det så ligger snart maten och kokar i sin egen vätska – och Maillardreaktionen uteblir."

För att uppnå mayard effekten 

  • Torr värme 
  • Torka av maten innan den steks
  • Värm upp pannan och fettet ordentligt i förväg.
  • Stek inte för mycket mat åt gången ---> pannan kyls lättare ner då


6. Inte snåla med fettet för det bidrar till massor av smaker - Fett är så gott i såser till steknig och tillagnig av kött.

Förutom Smakhöjare  kan fett hjälpa till med att 
  • Få stekyta 
  •  Jämnare värme
  •  Minskar vidhäftning vid stekning (ej fastnar)
  • "Temperatur visare” 
  • Ger och bidrar saftigthet (kött som man öser,bröd) 

 
Andreas Domeij

Ung Receptkreatör som sedan 2019 har jag skapat recept på lagatochklart på sidan av studier. 18 år gammal, bor i Båstad där jag pluggar Mat och dryck på Apelrydskolan.