#tillagakött #tipsförattlyckasmedköttet

Så här gör du för att tillaga köttet som ett proffs

Andreas Domeij

Så här gör du för att tillaga köttet som ett proffs

Tillagning av kött kan vara en utmaning, men det finns ett par saker du kan göra för att få det att bli så gott som möjligt. Här är mina 4 tips för att du ska lyckas med köttet.

1. Först och främst är det viktigt att ta fram köttet i god tid så att det hinner bli rumstempererat. Det gör att köttet får en finare stekyta Kallt kött = kyler ner pannan samt blir  jämnt tillagat när det kommer på grillen eller i stekpannan.

 

2. En annan bra idé är att göra en mise en place, det vill säga att du förbereder allt du behöver innan du börjar tillaga köttet. Det här kan innebära att du tar fram alla ingredienser du ska anväda och verktyg du behöver, och att du förbereder eventuella såser eller marinader.

Du slipper stressen och kauset i köket , oj vart är kryddorna?  formen?  vitlöken? 

 

3. När du väl har tagit fram köttet är det bra att torka av det. Det här gör att du kan få en bra stekyta på köttet när du tillagar det. Det är också bra att salta köttet före tillagning, men inte för tidigt eftersom det kan släppa vätska. Har du vakuumpackat köttet kan det vara bra att "vädra ur" det lite för att ta bort eventuell unken smak som kan uppstå när vakuumet tas bort.

Om du har fryst köttet är det bra att tina det långsamt i kylen för att få ett så jämnt resultat som möjligt.

 

4. Använd termometer för att uppnå din stekgrad du vill ha!  för att slippa den överkörda eller underkörda köttebiten. 

Innertemperaturer på kött

Rare (blodigt): 55˚C  nöt, lamm (omalet kött)

Medium rare: 58–60˚C  nöt, lamm (omalet kött)

Medium: 60–65˚C  nöt, lamm (omalet kött)

Well done (genomstekt): 70˚C  nöt, lamm, gris, färs

 

4. Efter att du har tillagat köttet är det viktigt att låta det vila. Detta gör att proteinerna stabiliseras och att köttet förlorar lite mindre köttsaft, vilket gör det lättare att skära upp och att det blir saftigare.

 

Extra tips

Desto dyrare en köttbit är, desto mer varsam ska tillagningen ske för att biten ska innehåller minimalt med fett och bindväv. Om man inte vill riskera att köttet ska bli en torr muskelkramp med fibrer ska man hastigt tillaga köttet. Exempel på sådana köttbitar är oxfilé och entrecôt."

 

Brässera kött vad är det? 

Du kan välja att  Bräsera köttet vilket  innebär att man först bryner råvaran i fett och lägger över den i en gryta, späder med vätska och låter köttet sjuda en längre tid 

 

Sammanfattningsvis kan man säga att planering, förberedelse och tålamod är nyckeln till att tillaga kött på bästa sätt. Genom att följa dessa tips kan du få ett fantastiskt resultat när du tillagar köttet.

 

Lycka till i köket och jag hoppas du lärde dig något av detta blogginlägg!

Andreas Domeij

Ung Receptkreatör som sedan 2019 har jag skapat recept på lagatochklart på sidan av studier. 18 år gammal, bor i Båstad där jag pluggar Mat och dryck på Apelrydskolan.