Palak paneer

2022-07-26
Palaak paneer är en favorit här hemma som har gjorts länge och nu äntligen delar jag med mig av receptet. Receptet är full av smaker ifrån indien men kräver sin tid i köket, innehåller massvis med spenat gärna färsk men fryst funkar för att minska kostnaden och tillagningstiden. Paneerosten har en stor roll i denna rätt och den bästa paneerosten finns på Willys märket är Akadia. Grytan får en lagom hetta, så perfekt för dig som inte gillar för stark mat.
Ingredienser 19
Svårighet: Svår
80 min

Ingredienser

4 Portioner

Bas ingredienser

Kryddorna

Tips & Tricks

Gör så här

  1. 1

    Koka upp vatten i en stor kastrull när det har börjat koka blancherar du spenaten i omgångar (blanchera= snabbt kokar spenaten ca 1-2 minuter eller tills spenaten har minskat rejält i storlek).

  2. 2

    Använd sedan en hålslev för att endast få med spenaten lägg åt sidan i vattenbad med isbitar eller skölj spenaten direkt i kallt vatten och låt vätskan rinna av.

  3. 3

    Lägg all spenat i en mixer och mixa slät, har mixern svårt att jobba kan du behöva tillsätta lite vatten.

  4. 4

    Mixa eller krossa vitlök ,chili, pepparkorn och ingefära i en mortel.

  5. 5

    Värm en kastrull, gärna gjord av gjutjärn till medelvärme med en klick smör eller rapsolja.

  6. 6

    Fräs de krossade kryddorna från instruktion 4 samt tillsätt lagerblad, kardemumma och kummin. Låt fräsa ca 5 minuter, under tider hackar du löken fint.

  7. 7

    Tillsätt löken, tomatpurén och de resterande kryddorna, fräs ca 5-8 minuter. Löken ska bli mjuk samt att tomatpurén ska få bort sin bittra smak.

  8. 8

    Häll ner spenaten och tillsätt vattnet, låt koka ihop ca 3-4 min.

  9. 9

    Tillsätt grädden och ha ner pannerosten som är skurna i tärningar låt sjud i ca 10-15 min.

  10. 10

    Smaka av och tillsätt mer chili eller cayennepeppar om du tycker att det behövs.