Syrliga citron rutor toppad med lemoncurd en supergod nyttig dessert som inte innehåller gluten eller socker. Citron kan bytas ut mot lime
Tips
- Varför ska man sikta mandelmjölet ? Eftersom att mandelmjöl oftast har klumpar och när man siktar mjöl blir det finkornigt och luftigt. På det sättet får man fluffigare bakverk.
- Gillar du inte citron så funkar det att byta ut citronen mot lime.
- Vilket sötningsmedel? Jag använder sötningsmedel från nicks eller sukrin men äter du inte sockerfritt kan det bytas ut mot vanligt socker.
- När du river skalet, var noga med att bara riva det yttersta, ej det vita innanför eftersom det ger en besk smak.
- Hur mycket citronsaft motsvarar en citron? 1 rumsvarm citron ger ca 0,6 dl juice. 1 rumstempererad lime ger 2-3 cl (1,5-2 msk). Varma citroner ger mer saft än kalla. Rulla citronen eller limen med handen mot bänkskiva, så avger den mer saft vid pressning.
Sätt ugen på 180 gr , sikta Mandelmjöl i en bunke och blanda med resterande ingredienser väl. klä en from med bakplåtspapper ca 25x 18 cm, bred ut smeten jämt i formen och grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills kakan är fast det ska inte få fin färg. Låt svalna ca 15 minuter
Tvätta citronen väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa ihop citronjuice, citronskal tillsammans med resterande ingredienser med elvisp till en jämn smet. Häll fyllningen i över botten . Grädda i nedre delen av ugnen i 180°C i ca 40 minuter. Låt svalna och placera i kylen minst 1 timme
Skala skal från 2-3 stycken citroner , Pressa ner saften från citronerna tillsammans med skalen, sötningen och smöret. Koka upp och låt det hela sjuda ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen Vispa ihop ägg och gulor i en bunke lätt, tillsätt i äggsmeten och låt koka på svag värme och rör under konstant omrörning tills curden har tjocknat Låt svalna
Bre lemon curden på kakan och ställ i kylen 1-2 timmar före servering, skär upp i valfria storlek på bitar.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugen på 180 gr , sikta Mandelmjöl i en bunke och blanda med resterande ingredienser väl. klä en from med bakplåtspapper ca 25x 18 cm, bred ut smeten jämt i formen och grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills kakan är fast det ska inte få fin färg. Låt svalna ca 15 minuter
Tvätta citronen väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa ihop citronjuice, citronskal tillsammans med resterande ingredienser med elvisp till en jämn smet. Häll fyllningen i över botten . Grädda i nedre delen av ugnen i 180°C i ca 40 minuter. Låt svalna och placera i kylen minst 1 timme
Skala skal från 2-3 stycken citroner , Pressa ner saften från citronerna tillsammans med skalen, sötningen och smöret. Koka upp och låt det hela sjuda ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen Vispa ihop ägg och gulor i en bunke lätt, tillsätt i äggsmeten och låt koka på svag värme och rör under konstant omrörning tills curden har tjocknat Låt svalna
Bre lemon curden på kakan och ställ i kylen 1-2 timmar före servering, skär upp i valfria storlek på bitar.